Waarom minimalisme voor mij ging werken

In 2011, 42 jaar, werd ik op een ochtend wakker met een vuurrode jeukende arm. Ik dacht dat ik ‘s nachts gestoken was door een hele horde muggen, zo jeukte het. De arm was zelfs pijnlijk opgezwollen. De huisarts constateerde dat het netelroos moest zijn; een allergische reactie op… iets. Maar dat iets kon van alles zijn, waaronder stress. Ik ben toen veel gaan lezen hierover en wat bleek; langdurige stress maakt het hormoon cortisol aan, waar je lichaam een allergische reactie op kan vertonen; netelroos. Bij veel vrouwen boven de 40 (ja, ik dus) komt het regelmatig voor in een chronische vorm (bingo!).

Dus, stress verminderen, maar hoe doe je dat?

Ik heb geprobeerd wat relaxter in mijn werk te staan, ben van huis uit gaan werken en probeer vooral alleen werk aan te nemen wat ik echt leuk vind (dat valt nog niet mee, omdat ik niet goed nee kan zeggen). Maar behalve de werkstress verminderen is het vooral ook heel belangrijk dat er thuis minder stress is en een opgeruimd huis kan daarbij helpen. Maar dit opruimen gaat verder dan opbergen. Opruimen om minder stress te hebben betekent minimaliseren tot je geen ergernissen in huis meer tegenkomt. Dat is een enorme uitdaging, zeker met een man die enorm veel hobby’s heeft, heel erg handig is (dus veel gereedschap) en van zeilen houdt. Zo klein behuisd als je op een boot kunt zijn, zoveel extra spullen brengt het met zich mee die ‘off-season’ thuis opgeborgen moeten worden. Met andere woorden: we hebben in de loop der jaren al heel wat pogingen gedaan om onze spullen te minimaliseren en daar zijn we voor een deel wel in geslaagd, maar er is ook nog steeds een enorme slag te maken.

Waarom vervallen we telkens weer in het oude patroon en moeten we de garage wéér gaan uitmesten?

Omdat we onze mindset niet hadden veranderd in een minimalistische levensstijl. Daardoor lieten we ons toch telkens weer verleiden tot onnodige aankopen en bleven we maar bewaren ‘just in case’, waardoor we weer terugvielen in het oude patroon. Begin dit jaar is de knop omgegaan en ben ik begonnen mijn levensstijl bewust te veranderen in een minimalistischere manier van leven.  Rigoureus alle spullen aanpakken en alleen behouden wat je echt gebruikt of waar je veel plezier aan beleeft. Dan blijkt dat er heel veel weg kan. De afgelopen maanden heb ik er ‘nieuwe vrienden’ bij gekregen bij de kringloopwinkel en de stort en ben ik fanatiek op marktplaats. Het opruimen heeft een aanstekelijk effect op de rest van het gezin en inmiddels zijn we een heel eind in de goede richting. Als ik nu door de stad loop, merk ik dat mijn koopneiging stukken minder is geworden.

bij alles wat er te koop is merk ik dat ik nu eerst bedenk of ik het nodig heb, in plaats van of ik het leuk vind

en dan is het antwoord al gauw ‘nee’. Dat bespaart behalve geld ook veel ruimte en (opruim)tijd. Heel relaxed…..

lees meer over mijn minimalisme in mijn e-book ‘less house more home’ , download het hier:

Ontdek ook hoe jij ook met minder meer van je huis kan genieten!