life is a matter of choice

Vandaag zag ik een TED-talk van Barry Schwartz, the paradox of choice https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice?language=en wat een ware eye-opener was. Ik raad je aan 20 minuten je tijd te nemen om het filmpje te bekijken.

Het leven in de westerse wereld biedt té veel keuzes. De verantwoordelijkheid van keuzes wordt in alle opzichten naar onszelf verlegd, waardoor we ten alle tijden zelf debet zijn aan ons geluk, of ongeluk. Nooit kan je zeggen; ‘ik had geen keus’, omdat er altijd wel wat te kiezen valt. En soms zou het zo fijn zijn een situatie gewoon te kunnen accepteren omdat je simpelweg ‘geen keus’ had. En dat maakt kiezen zo moeilijk, want voor ons gevoel maken we altijd nét de verkeerde keuze en zijn we vaak ontevreden met onze eigen keuzes. Spijt tot gevolg.

ik sta altijd in de verkeerde rij bij de kassa.

Hoe meer keuzes, hoe hoger de verwachtingen zijn en hoe sneller we ontevreden of teleurgesteld zijn met de keuzes die we gemaakt hebben. Want misschien was het tóch beter geweest om die andere keuze te maken; je weet het niet. Uit onderzoeken is gebleken dat hoe meer keus men heeft, hoe moeilijker men beslist en uiteindelijk geen beslissing (lees aankoop) neemt. Teveel keuze leidt tot verlamming in plaats van de vrijheid die we verwachten.

keuzevrijheid leidt tot keuzestress

Maak het leven eenvoudiger; hou het simpel.

  • Begin dan bij je verwachtingspatroon: als je je verwachtingen niet te groot maakt, kunnen de teleurstellingen dat ook niet zijn. Laat je verrassen door het onverwachte en je wordt beloond met geluk.
  • Beperk je keuzemogelijkheden. In de wereld om ons heen is dat erg moeilijk, omdat het aanbod tegenwoordig simpelweg te groot is. Maar je kunt wel prioriteiten stellen, waardoor de keuzes beperkt blijven. Bijvoorbeeld; alleen nog voor fairtrade, biologische en duurzame producten, kies een favoriete kledingkleur, koop alleen nog lokale producten of verzin het maar. Door bewuster te gaan leven, kun je je keuzes beperken, waardoor het kiezen een stuk eenvoudiger wordt.
  • In huis kun je je keuzes beperken door simpelweg minder spullen in huis te hebben. Een eenvoudige garderobe met alleen een paar outfits waar je je geweldig in voelt. Denk je eens in wat een tijd dat scheelt om ‘s ochtends een kledingkeuze te maken. Minder huishoudelijke hulpjes die allemaal opgeborgen en onderhouden moeten worden. Ga eens na hoeveel keukenartikelen je zou kunnen vervangen door een goed scherp mes en een snijplank? Dat scheelt een lade vol rommel!

minimalisme verlost je van keuzestress

Als je in huis kiest voor natuurlijke materialen, lichte tinten en duurzame kwaliteit, dan beperk je je keuzes en zorgt de juiste achtergrond van de materialen voor een goed gevoel bij je keuzes. Bovendien vormen ze een harmonieus geheel, waar je je goed bij zult blijven voelen. De komende tijd zal ik je met BLANC+ inspireren met kleuren, materialen en artikelen die aan deze eigenschappen voldoen en daarmee een handvat zijn voor een harmonieus en fijn interieur.

Blog_160608_1200x620