5 tips voor relaxte feestdagen

De feestdagen, ze komen er weer aan. In plaats van dat we er relaxed van kunnen gaan genieten, schieten we bijna allemaal in de stress van de drukte die op ons afkomt. Agenda’s stromen vol met kerstborrels, op ons werk moeten er deadlines voor het eind van het jaar gehaald worden en thuis moeten er kaarten verstuurd, kado’s gekocht en diners gepland worden. Hoe kunnen we dat veranderen? Hoe kunnen we echt van de feestmaand genieten? Door het anders te doen dan wat je gewend bent, door minder te doen; ik geef je 5 tips:

advent

1. PLAN EN WERK VOORUIT

Allereerst is het belangrijk dat binnen het gezin de neuzen dezelfde kant op wijzen. Ga op tijd met elkaar rond de tafel zitten en bespreek hoe je de feestdagen wilt doorbrengen. Bedenk dan ook gelijk hoe je de taken daarvoor kunt verdelen. Ook de kinderen kunnen helpen in de voorbereidingen. Behalve dat je alles wat je echt niet wilt doen tijdens de feestdagen moet skippen, is het handig om dat wat er nog wel te doen is goed plant en vooruit werkt. Kerstkaarten kunnen al vroeg gestuurd worden, maar dat kan bijvoorbeeld ook digitaal. Verzin een zodanig kerstdiner dat je (bijna) alles vooraf kunt maken, in kunt vriezen of goed kunt bewaren, zodat je de avond zelf ook kunt genieten. Bedenk met je kinderen wat zij voor je kunnen doen zoals decoraties maken, koekjes bakken en de kerstboom optuigen. Begin op tijd om stress tegen het eind van de maand te voorkomen. En hou het simpel, daar is iedereen bij gebaat.

sale

2. STOP TO SHOP

stop met het bedenken, zoeken en kopen van kado’s, waar vaak niemand op zit te wachten en die alleen maar ruimte kosten. Geef een iets anders: belevenissen als een citytrip of een bezoek aan een pretpark of sauna. Maak er een mooie kadobon van en hang dat in de boom, of verpak het alsnog in een doos als je toch van echte pakjes onder de boom houdt. Maar je kunt ook een kado-abonnement (digitaal?) geven op een tijdschrift dat iemand graag leest. Mijn ouders hebben we met de hele familie een jaar lang elke maand een kaartje beloofd via de app omapost. Omapost vindt het belangrijk dat ouderen in contact blijven met jonge mensen. Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam en veel jonge mensen zijn te druk om met regelmaat aan hun grootouders te denken. Daar wil Omapost verandering in brengen. En zo kunnen mijn ouders zich verheugen op zo’n 120 kaartjes komend jaar. Hoe leuk is dat!

kersttafel

3. EET DE HELFT

Is het niet ongelofelijk wat we met de feestdagen allemaal moeten (?) of willen (?) eten? En daarna zitten we met een vreselijk opgeblazen gevoel en kunnen we massaal aan het goede voornemen AFVALLEN op 1 januari. Waarom zoveel eten? Natuurlijk willen we tijdens feestdagen feestelijk eten, maar dat kan ook in bescheiden hoeveelheden. Karren vol met voedsel worden er aangesleept, uren in rijen voor de kassa, Waarom wel in december en de rest van het jaar niet? Doe niet zo ingewikkeld en hou het simpel. Waar het om gaat is dat je sfeer en gezelligheid in huis brengt; een mooie feestelijke aankleding, lekker (simpel) eten met veel fijne mensen om je heen is het belangrijkste. Als je geniet van de voorbereidingen van het eten, moet je daar vooral je energie in steken, maar levert het je stress op, besteed het dan uit of maak het jezelf gemakkelijk. Het gaat erom dat iedereen genieten van deze dagen en niet dat er één uitgeteld onder de tafel ligt.

winter-wonderland

4. NAAR BUITEN

Wat nou, op bezoek bij familie.  Zoals een van Loesjes uitspraken:

kerst is eigenlijk gewoon een soort van familie-teambuildingsactiviteit

heb je daar geen zin in? Doe het dan niet, of maak er een ontmoeting van waar iedereen plezier aan beleeft. Ga lekker met z’n allen naar buiten, een mooie strand- of boswandeling maken. Even naar buiten is goed voor de spijsvertering, je beweegt, haalt een frisse neus en bent er gewoon even uit. Bovendien kun je onderweg misschien nog wat mooie takken of andere ‘wonderen der natuur’ vinden om je kersttafel mee te versieren; een dennentakje op de menukaart, in de verf en glitter gedoopte dennenappels verspreid over de gedekte tafel. Je hebt thuis nog wat te knutselen, het kost niets en na afloop kan het gewoon weer weggegooid worden. veel plezier, geen rommel. Geniet ervan!

kersttak

5. MAAK JE EIGEN KERSTDECORATIE

Met de takken van de wandeling maak je de mooiste kerstdecoratie. Hang een tak boven de tafel. Lichtjes erin, wat ballen erbij en je hebt een heel eigen, persoonlijke en sfeervolle aankleding van je kerstdiner. Of een mooie tak tegen de muur met een paar sterren erin. Er is niet veel nodig om die sfeer te maken. En het mooiste van deze decoratie is; het is origineel, want geen tak is hetzelfde.

Fijne Feestdagen!

5 eigenschappen die een loft zo bijzonder maken

Minimalisme betekent niet altijd dat je klein woont. Ook in een grote woning kun je minimalistisch wonen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de lofts. Het begrip Loft is ontstaan in New York toen daar begin vorige eeuw voormalige pakhuizen werden gebruikt door kunstenaars om in te wonen. Ze kenmerken zich door hoge industriële vertrekken met veel licht en open ruimtes. De gelukkigen onder ons die een prachtig oud pakhuis, fabriekje of ander bijzonder object hebben weten te krijgen om in te wonen, hebben de loftsfeer al gekocht. Deze bijzondere objecten trekken dan ook bijzondere mensen aan. Vaak mensen met dezelfde mindset, dat maakt het wonen in een loft extra bijzonder. Hun woonwensen zijn verre van conservatief en zij gaan dan ook graag de uitdaging aan het optimale uit deze fantastische ruimtes te halen.

 1. HOGE GROTE RUIMTEloft_1

  Wonen in een loft betekent dat je een grote, vaak hoge ruimte ter beschikking hebt. Deze industriële ruimte geeft van oudsher een groots ruimtegevoel. Het gaat vaak om oude panden met een monumentale status, waar met respect mee omgegaan dient te worden. Door de grote hoogte is er makkelijk een tussenverdieping in te maken, of misschien zit deze er al. Deze tussenvloer ‘zweeft’ als het ware tussen vloer en plafond waardoor er ook een vide ontstaat. De tussenverdieping heeft dus een directe verbinding met de vloer eronder, wat het gevoel geeft overal met elkaar in contact te staan. Dat geeft iets heel knus, omdat je je nooit alleen voelt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je privacy mist, want met slimme trucs zijn er altijd wel ‘dode hoeken’ te creëren, waar je je even terug kunt trekken.

 2. INDUSTRIËLE ELEMENTENLoft_4

  Met een beetje geluk wordt het loft gesierd door industriële elementen die gezien mogen worden, zoals fraaie kolommen, gebinten, spanten en liggers, metalen trappen en hekwerken, betonnen constructies, noem maar op. Maak je loft spannend door deze industriële elementen te omringen met contrasten als strakke, eenvoudige moderne meubels en een lichte omgeving. Laat als het even kan de industrïele menten

 3. VEEL LICHT DOOR HOGE RAMEN OF DAKLICHTENLoft_5

  De ramen in een loft zijn vaak heel groot, maar kunnen ook op vreemde hoogtes zitten. Soms is er een daklicht of zelfs een lichtstraat aanwezig. Doordat een loft vaak een hele diepe ruimte is, is een lichtstraat heel welkom om ook in het midden natuurlijk daglicht te hebben. Door de ongebruikelijke afmetingen, en plaatsen waar de ramen zitten, zijn gordijnen niet altijd even makkelijk te plaatsen. Maar je mag ze dan ook gerust weglaten, als het raam op zichzelf al een sieraad is.

 4. GEEN OF WEINIG WANDEN EN DEURENLoft_7

  Het is belangrijk het oorspronkelijke karakter en gebruik van een loft in ere te houden: veel ruimte, licht en eenvoudige lijnen. Kenmerkend voor een loft zijn het gebrek aan wanden en deuren, waardoor je zoveel mogelijk openheid houdt. Natuurlijk zul je bepaalde ruimtes van elkaar willen scheiden, maar dat kan door middel van kastenwanden of ‘natte cellen’ ook gerealiseerd worden: rond één kern ontstaan in principe 4 ruimtes. Zo kun je toch afgescheiden zitten in één grote ruimte, zonder de ruimte in hokjes te verdelen. Groots wonen door raffinement.

 5. RUIGE AFWERKINGLoft_6

  Als je geluk hebt, is een oude loft nog niet verpest en zijn de oude materialen nog zichtbaar. Een ruwe bakstenen wand waar het pleisterwerk deels van afgebrokkeld is, is uiterst decoratief. Een doorleefde houten vloer, of een betonnen werkvloer is van onschatbare waarde. Dit combineert geweldig met een fraai kleed, moderne meubels of nog meer doorleefde houten en stalen meubels. Een fantastische omgeving met een verhaal!

10 ESSENTIALS #1 de omgeving

Voor een leven van ruimte en rust moet je terug naar de basis, de essentie van het leven. Ga eens bij jezelf na wat je minimaal nodig hebt om een comfortabel leven te leiden. Één van de meest essentiële dingen is bescherming tegen het weer; koude, hitte, water en wind. Een comfortabel huis kan je die bescherming bieden. Ik noem het met name een comfortabel huis, omdat je een comfortabel leven wil leiden, uitzonderingen daargelaten. Voor het comfortabele huis ga je op zoek naar een plek, een omgeving,  waar je graag wilt wonen, wat je comfort biedt bij het leven dat jij wil leiden. Heb je bij de keuze van je huidige woning over deze essentiële zaken nagedacht? Wellicht valt er nog wat te verbeteren.

1. DE OMGEVINGomgeving

Die omgeving is dus de eerste ESSENTIAL waar je voor kiest als je op zoek gaat naar een plek waar je wilt wonen. De voorwaarden voor de omgeving zijn heel erg persoonlijk en kunnen enorm uiteenlopen. Wat voor de één heel belangrijk is, is dat voor de ander misschien niet. Het is dus van groot belang dat je de eigenschappen die jij belangrijk vindt aan de plek waar je wilt wonen, tot uiting laat komen in je huis. Toch vergeten veel mensen goed naar de omgeving te kijken en hun wensen kritisch onder de loep te nemen bij het zoeken naar een nieuwe plek om te wonen.

In mijn beginjaren als architect, mocht ik een woning ontwerpen op een kavel in een nieuwbouwplan. De opdrachtgevers hadden een duidelijk wensenpakket, maar toen we naar het kavel gingen kijken, stond er nog geen enkele woning op het hele terrein. Ik had dus geen idee wat er rondom dit kavel gebouwd zou worden. Gelukkig lag er een duidelijk beeld-kwaliteitsplan voor dit nieuwbouwplan, waar ook ik me aan diende te houden. Ik vertrouwde erop dat daarmee mijn ontwerp aan zou sluiten op de ontwerpen van de buren. Niets bleek minder waar. Het beeldkwaliteitsplan was blijkbaar zo verschillend te interpreteren, dat er naast mijn strak minimalistisch, kubistisch ontwerp een klassieke woning gebouwd werd. Ik kon wel door de grond zakken en had erg met mijn opdrachtgevers te doen. Want ondanks dat ze in een huis woonden waar ze zich helemaal in hun element voelden, keken ze uit op woningen die absoluut niet aan dat beeld voldeden. Een wijze les voor mij, dat lang niet iedereen een voorschrift op dezelfde manier leest als ik en er in een moderne nieuwbouwwijk dus ook heel goed klassieke woningen gebouwd worden. Had ik van tevoren geweten dat de buren een andere smaak hadden, dan had ik daar in mijn ontwerp nog enigszins rekening mee kunnen houden door het uitzicht naar die kant te beperken, maar helaas had die kans zich niet voorgedaan.

verwerk de omgeving in de woning en omgekeerd;

gebruik de goede kanten en weer de minder goede! ‘

behaal met 15 minimalistische ideeën maximaal resultaat.

Een minimalistische aanpak kent vele voordelen. Vaak zijn de effecten van minimalisme heel groot. Dat geldt niet alleen voor de effecten in je huis, maar ook daarbuiten; in jezelf, je vrije tijd, je financiën. Het schept ruimte, geeft lucht en dat maakt het leven een stuk aangenamer. Want je moet het maximale uit het leven halen! Begin met minimaliseren….

 1. Opschonen in plaats van opruimenopschonen

  • opruimen betekent dat je in de toekomst blíjft opruimen. Als je iets een jaar niet hebt gebruikt, doe het dan weg, maar berg het niet meer op.
 2. Overweeg wat je kunt verminderenverminderen

  • 20 handdoeken in alle kleuren? wellicht heb je aan 3 handdoeken per persoon wel genoeg.
  • van alles wat je dubbel hebt, kan er meestal wel ééntje weg
  • heb je als eens in je keukenla gekeken hoeveel handige keukenhulpjes jou nooit helpen in de keuken?
 3. Stop met koopjes jagensale

  • koop wat je nodig hebt, alleen dat wat je écht nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Dus niet kopen omdat je het in de toekomst misschien nodig zult hebben.
  • Bedenk bij iets dat in de uitverkoop is, of je het ook voor de volle prijs zou kopen; zo niet, heb jet dan wel echt nodig?
 4. Je kunt je tijd wel beter benuttentijd over

  • Gemiddeld besteden we 8 uur per week aan schoonmaken en opruimen van al onze troep. Ontdoe je van al die troep en je houdt zeeën van vrije tijd over op den duur.
 5. Use it or Lose ituse it or lose it

  • mest je kledingkast uit en ervaar wat een opluchting dat geeft als je alleen nog uit je favoriete kleding hoeft te kiezen: minder keuzestress  in de ochtend en er altijd goed uitzien!
 6. Begin kleintrash

  • Is je hele huis een grote puinhoop? Begin klein: pak een vuilniszak en begin de zak te vullen met alles wat je op het eerste oog tegenkomt dat weg kan. Misschien heb je aan één vuilniszak niet voldoende..
 7. Kijk naar de toekomstaankoop

  • Als je een aankoop overweegt, probeer je dan voor te stellen hoe die aankoop over een half jaar in je huis zal zijn. In veel gevallen zul je beseffen dat je het niet nodig zult hebben.
 8. gelijk aanpakkenuitstel

  • Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Als je die slogan in je hoofd houdt en je direct opruimt wat je tegenkomt, op zijn plek óf in de vuilnisbak, dan heb je al een heleboel gewonnen.
 9. Houd de oppervlaktes vrijoppervlaktes

  • je aanrecht, je tafels, je bureau; houd ze vrij van alles wat je niet direct gebruikt. Als het niet in een kast past, vraag jezelf dan af of je het vaak genoeg gebruikt om er elke dag tegenaan te kijken. Is het het bewaren waard, of tóch ruimte maken in een kast?
 10. maak een statement met kleurkleur

  • een minimalistische aanpak vraagt om lichte neutrale kleuren. Maar persoonlijkheid breng je in huis met een accentkleur die bij jou past. Kom op en durf!
 11. Je kan en mag niet stoppenstoppen

  • eenmaal begonnen met minimaliseren moet je het volhouden, anders neemt de troep al weer snel de overhand. maar minimalisme is een proces dat leidt naar een mindset die ervoor zal zorgen dat je niet meer terugvalt in je oude patroon.
 12. vervang in plaats van voeg toevervang

  • Iets nieuws kopen? Prima, maar vervang iets en doe het ‘oude’ weg.
 13. maak een minimalisten wensenlijstwensenlijst

  • Bedenk wat je allemaal kunt doen met het geld dat je overhoudt door minder spullen te kopen. Vervul je leven met nieuwe ervaringen en belevenissen in plaats van bezittingen.
 14. laat je bezittingen jou niet bezitten, maar andersom.bezit

  • “one can furnish a house very luxuriosly by taking out furniture rather than putting it in” – Francis Jourdain
 15. ontdoe je van alles wat je niet nodig hebtnodig%2Fniet

  • deze wijsheid komt van “Elements of Style”co-author William Strunk Jr. en is van toepassing op alle aspecten van het leven.

 

bron: https://www.buzzfeed.com

Upgrade the BOX Challenge

Heb je ook een leuk idee wat je van een doos kunt maken? Of gebruik je al verpakkingsdozen om spullen op te bergen of te organiseren? Laat het ons weten! Maak een foto van jouw creatie en upload hem op deze pagina

Wie weet win jij dan deze handige metalen BLANC+doos. hema medicijnbox

Ken je nog iemand die ook mee zou willen doen? Nodig hem of haar dan uit voor deze challenge. Alle inzendingen zijn op Facebook te zien. Wellicht zit er een goed idee tussen dat je thuis ook kunt gaan gebruiken!

5 tips voor een minimalistisch huis:

De dingen die we kiezen voor een minimalistisch huis zijn net zo belangrijk als de dingen die we moeten vermijden, afstand van doen, of zonder moeten doen. Enkele voorbeelden:

 1. leegte; zowel wanden, vloeren, plafonds, alsook tafels, aanrecht, bureau’s. Wees zeer spaarzaam met het toevoegen van objecten, kunst bijvoorbeeld, zodat hetgeen je toevoegt ook alle aandacht kan krijgen en een waardevolle toevoeging aan de ruimte zal zijn.Blog_ minimalisme_10
 2. lichte neutrale kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen het licht waardoor een ruimte groter lijkt. Bovendien versterken ze het schoon-effect.Blog_ minimalisme_6
 3. functionaliteit; elke ruimte heeft alleen het meest noodzakelijke meubilair nodig: functioneel en kwalitatief hoogwaardig.Blog_ minimalisme_7
 4. daglicht: een goed ontworpen huis profiteert optimaal van binnenvallend daglicht. Daglicht reflecteert op de lichte wanden, waardoor het ruimer lijkt. Wanneer je de ruimte in het zonnetje zet, kijk je positiever tegen de wereld aan. Daglicht, of nog beter, zonlicht, maakt je lever mooier! Daarom is het belangrijk te weten hoe het zonlicht gedurende de dag je huis verlicht.Blog_ minimalisme_9
 5. Ruimte: door het weglaten van overbodig meubilair en accessoires, hou je veel meer ruimte over. Door de lichte kleuren, daglicht en leegte lijkt de ruimte ook nog veel groter dan hij in werkelijkheid is. Dit voelt als een groot welkom. Ook het weglaten van deuren en wanden kan heel verrassend werken en levert, mits zorgvuldig gedaan, veel ruimte op. Een goed minimalistisch huis zit heel slim in elkaar zodat er in de zee van ruimte toch aandacht is voor privacy en behaaglijkheid.Blog_ minimalisme_11

5 voordelen van een minimalistisch huis

Een minimalistisch huis heeft alleen het essentiële; minimaal meubilair, een paar planten om de boel wat leven in te blazen, mooie kunst, die echt wat voor je betekent en jouw persoonlijke herinneringen. Een minimalistisch huis hoeft niet ongezellig te zijn, integendeel, de persoonlijke touch mag nooit ontbreken. Een minimalistisch huis heeft juist alleen spullen waar je zelf waarde aan hecht, waar je plezier aan beleeft en waar je je thuis voelt. Alles wat jij overbodig vindt, of dat waar je je aan stoort, is er niet (meer).

 1. Het is makkelijk schoon en opgeruimd te houden, wat een plezierige aanblik is om in thuis te komen na een dag hard werken. Bovendien scheelt het enorm veel tijd en energie: wat kun je allemaal met die tijd gaan doen!Blog_minimalisme 1
 2. In een minimalistisch huis heeft alles zijn eigen plek, waardoor het makkelijk te vinden is en ook weer makkelijk op te bergen. Denk je in; nooit meer je sleutels of portemonnee kwijt: hoe fijn is dat!Copy of Blog_minimalisme 2
 3. Als je eenmaal heel bewust met minder spullen wilt gaan leven en veel waarde hecht aan de spullen die je hebt en waar je echt van houdt, ben je minder snel geneigd nieuwe spullen te kopen, omdat je jezelf hebt aangeleerd bij alles te bedenken of je het écht wel nodig hebt en of je er écht heel veel van zult gaan genieten. Wat zal dat een hoop geld schelen.Copy of Blog_minimalisme_4
 4. Meer vrije tijd. Minder opruimen, makkelijker schoonmaken, minder shoppen; je houdt tijd over, vrije tijd. Maak reizen, ga een nieuwe sport of uitdaging aan, neem vlieglessen, wat dan ook, maar geniet! Investeer in ervaringen in plaats van in spullen! Dat zal je leven verrijken zonder je huis te vervuilen.Blog_minimalisme_3
 5. Een minimalistisch huis ziet er al gauw heel luxe uit, want het is schoon, er ligt geen rommel, er is veel meer ruimte, je aandacht wordt niet continue afgeleid, kortom, het geeft rust en dat maakt het aantrekkelijk.Copy of Copy of Blog_minimalisme_5


life is a matter of choice

Vandaag zag ik een TED-talk van Barry Schwartz, the paradox of choice https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice?language=en wat een ware eye-opener was. Ik raad je aan 20 minuten je tijd te nemen om het filmpje te bekijken.

Het leven in de westerse wereld biedt té veel keuzes. De verantwoordelijkheid van keuzes wordt in alle opzichten naar onszelf verlegd, waardoor we ten alle tijden zelf debet zijn aan ons geluk, of ongeluk. Nooit kan je zeggen; ‘ik had geen keus’, omdat er altijd wel wat te kiezen valt. En soms zou het zo fijn zijn een situatie gewoon te kunnen accepteren omdat je simpelweg ‘geen keus’ had. En dat maakt kiezen zo moeilijk, want voor ons gevoel maken we altijd nét de verkeerde keuze en zijn we vaak ontevreden met onze eigen keuzes. Spijt tot gevolg.

ik sta altijd in de verkeerde rij bij de kassa.

Hoe meer keuzes, hoe hoger de verwachtingen zijn en hoe sneller we ontevreden of teleurgesteld zijn met de keuzes die we gemaakt hebben. Want misschien was het tóch beter geweest om die andere keuze te maken; je weet het niet. Uit onderzoeken is gebleken dat hoe meer keus men heeft, hoe moeilijker men beslist en uiteindelijk geen beslissing (lees aankoop) neemt. Teveel keuze leidt tot verlamming in plaats van de vrijheid die we verwachten.

keuzevrijheid leidt tot keuzestress

Maak het leven eenvoudiger; hou het simpel.

 • Begin dan bij je verwachtingspatroon: als je je verwachtingen niet te groot maakt, kunnen de teleurstellingen dat ook niet zijn. Laat je verrassen door het onverwachte en je wordt beloond met geluk.
 • Beperk je keuzemogelijkheden. In de wereld om ons heen is dat erg moeilijk, omdat het aanbod tegenwoordig simpelweg te groot is. Maar je kunt wel prioriteiten stellen, waardoor de keuzes beperkt blijven. Bijvoorbeeld; alleen nog voor fairtrade, biologische en duurzame producten, kies een favoriete kledingkleur, koop alleen nog lokale producten of verzin het maar. Door bewuster te gaan leven, kun je je keuzes beperken, waardoor het kiezen een stuk eenvoudiger wordt.
 • In huis kun je je keuzes beperken door simpelweg minder spullen in huis te hebben. Een eenvoudige garderobe met alleen een paar outfits waar je je geweldig in voelt. Denk je eens in wat een tijd dat scheelt om ‘s ochtends een kledingkeuze te maken. Minder huishoudelijke hulpjes die allemaal opgeborgen en onderhouden moeten worden. Ga eens na hoeveel keukenartikelen je zou kunnen vervangen door een goed scherp mes en een snijplank? Dat scheelt een lade vol rommel!

minimalisme verlost je van keuzestress

Als je in huis kiest voor natuurlijke materialen, lichte tinten en duurzame kwaliteit, dan beperk je je keuzes en zorgt de juiste achtergrond van de materialen voor een goed gevoel bij je keuzes. Bovendien vormen ze een harmonieus geheel, waar je je goed bij zult blijven voelen. De komende tijd zal ik je met BLANC+ inspireren met kleuren, materialen en artikelen die aan deze eigenschappen voldoen en daarmee een handvat zijn voor een harmonieus en fijn interieur.

Blog_160608_1200x620

Waarom minimalisme voor mij ging werken

In 2011, 42 jaar, werd ik op een ochtend wakker met een vuurrode jeukende arm. Ik dacht dat ik ‘s nachts gestoken was door een hele horde muggen, zo jeukte het. De arm was zelfs pijnlijk opgezwollen. De huisarts constateerde dat het netelroos moest zijn; een allergische reactie op… iets. Maar dat iets kon van alles zijn, waaronder stress. Ik ben toen veel gaan lezen hierover en wat bleek; langdurige stress maakt het hormoon cortisol aan, waar je lichaam een allergische reactie op kan vertonen; netelroos. Bij veel vrouwen boven de 40 (ja, ik dus) komt het regelmatig voor in een chronische vorm (bingo!).

Dus, stress verminderen, maar hoe doe je dat?

Ik heb geprobeerd wat relaxter in mijn werk te staan, ben van huis uit gaan werken en probeer vooral alleen werk aan te nemen wat ik echt leuk vind (dat valt nog niet mee, omdat ik niet goed nee kan zeggen). Maar behalve de werkstress verminderen is het vooral ook heel belangrijk dat er thuis minder stress is en een opgeruimd huis kan daarbij helpen. Maar dit opruimen gaat verder dan opbergen. Opruimen om minder stress te hebben betekent minimaliseren tot je geen ergernissen in huis meer tegenkomt. Dat is een enorme uitdaging, zeker met een man die enorm veel hobby’s heeft, heel erg handig is (dus veel gereedschap) en van zeilen houdt. Zo klein behuisd als je op een boot kunt zijn, zoveel extra spullen brengt het met zich mee die ‘off-season’ thuis opgeborgen moeten worden. Met andere woorden: we hebben in de loop der jaren al heel wat pogingen gedaan om onze spullen te minimaliseren en daar zijn we voor een deel wel in geslaagd, maar er is ook nog steeds een enorme slag te maken.

Waarom vervallen we telkens weer in het oude patroon en moeten we de garage wéér gaan uitmesten?

Omdat we onze mindset niet hadden veranderd in een minimalistische levensstijl. Daardoor lieten we ons toch telkens weer verleiden tot onnodige aankopen en bleven we maar bewaren ‘just in case’, waardoor we weer terugvielen in het oude patroon. Begin dit jaar is de knop omgegaan en ben ik begonnen mijn levensstijl bewust te veranderen in een minimalistischere manier van leven.  Rigoureus alle spullen aanpakken en alleen behouden wat je echt gebruikt of waar je veel plezier aan beleeft. Dan blijkt dat er heel veel weg kan. De afgelopen maanden heb ik er ‘nieuwe vrienden’ bij gekregen bij de kringloopwinkel en de stort en ben ik fanatiek op marktplaats. Het opruimen heeft een aanstekelijk effect op de rest van het gezin en inmiddels zijn we een heel eind in de goede richting. Als ik nu door de stad loop, merk ik dat mijn koopneiging stukken minder is geworden.

bij alles wat er te koop is merk ik dat ik nu eerst bedenk of ik het nodig heb, in plaats van of ik het leuk vind

en dan is het antwoord al gauw ‘nee’. Dat bespaart behalve geld ook veel ruimte en (opruim)tijd. Heel relaxed…..

lees meer over mijn minimalisme in mijn e-book ‘less house more home’ , download het hier:

Ontdek ook hoe jij ook met minder meer van je huis kan genieten!

e-book online

Deze week gaat mijn e-book online! Na maanden van voorbereiden, lezen, opruimen, schrijven, laten lezen en herschrijven gaat het dan nu gebeuren.

BLANC +

Een jaar geleden in een opwelling ontstaan omdat ik toe was aan ‘iets anders’ en nu, via vele (om)wegen geworden tot een interieurconcept waarmee ik mijn eigen minimalistische stijl wil verwoorden. Stress en de daarmee gepaard gaande onrust waren voor mij tekenen dat er iets moest veranderen. Ik zocht naar middelen om rust in mijn hoofd en omgeving te krijgen. Dat heb ik gevonden in BLANC+, zowel in het opzetten van dit concept als het toepassen van de minimalistische (levens)stijl waar BLANC+ over gaat. Dat betekende heel veel lezen, schrijven en tegelijkertijd opruimen in huis. Minimaliseren werkt bevrijdend en heeft mij uiteindelijk een andere mindset opgeleverd. Ik hoop jullie met mijn e-book te inspireren en ben erg benieuwd naar jullie reacties.

Graag wil ik mijn familie en vriendinnen bedanken die mijn concept-boek gelezen hebben en mij van heel nuttige feed-back hebben voorzien. Enkele opmerkingen van hen:

het boek is informatief, zet aan tot nadenken en bevat humor

In het e-book deel ik mijn eigen ervaringen en belevenissen. Herkenbaarheid brengt vaak een lach op je gezicht 🙂

Het heeft mij geïnspireerd door vooral niet toe te geven aan kopen om te kopen. En dat wij jouw concept hier al heel aardig hebben toegepast. En dat het werkt!!!!

De mensen om mij heen zijn een grote inspiratie voor mij geweest. Velen zijn van nature al veel georganiseerder en minimalistischer dan ik. Jaloersmakend gewoon, maar daarom een goed voorbeeld. En goed voorbeeld doet goed volgen.

Inspirerend doelmatig beschreven

Daar doe je het voor!

Mij heb je geïnspireerd. Ik krijg zin om te beginnen  (verder te gaan)
Omdat het eenvoudig is en je in eerste instantie geen dure spullen hoeft aan te schaffen zal het meerdere mensen aanspreken.

Nieuwsgierig geworden naar mijn e-book? Download het vandaag nog en laat me weten of het jou ook geïnspireerd heeft!

Ontdek ook hoe jij ook met minder meer van je huis kan genieten!