5 tips voor relaxte feestdagen

De feestdagen, ze komen er weer aan. In plaats van dat we er relaxed van kunnen gaan genieten, schieten we bijna allemaal in de stress van de drukte die op ons afkomt. Agenda’s stromen vol met kerstborrels, op ons werk moeten er deadlines voor het eind van het jaar gehaald worden en thuis moeten er kaarten verstuurd, kado’s gekocht en diners gepland worden. Hoe kunnen we dat veranderen? Hoe kunnen we echt van de feestmaand genieten? Door het anders te doen dan wat je gewend bent, door minder te doen; ik geef je 5 tips:

advent

1. PLAN EN WERK VOORUIT

Allereerst is het belangrijk dat binnen het gezin de neuzen dezelfde kant op wijzen. Ga op tijd met elkaar rond de tafel zitten en bespreek hoe je de feestdagen wilt doorbrengen. Bedenk dan ook gelijk hoe je de taken daarvoor kunt verdelen. Ook de kinderen kunnen helpen in de voorbereidingen. Behalve dat je alles wat je echt niet wilt doen tijdens de feestdagen moet skippen, is het handig om dat wat er nog wel te doen is goed plant en vooruit werkt. Kerstkaarten kunnen al vroeg gestuurd worden, maar dat kan bijvoorbeeld ook digitaal. Verzin een zodanig kerstdiner dat je (bijna) alles vooraf kunt maken, in kunt vriezen of goed kunt bewaren, zodat je de avond zelf ook kunt genieten. Bedenk met je kinderen wat zij voor je kunnen doen zoals decoraties maken, koekjes bakken en de kerstboom optuigen. Begin op tijd om stress tegen het eind van de maand te voorkomen. En hou het simpel, daar is iedereen bij gebaat.

sale

2. STOP TO SHOP

stop met het bedenken, zoeken en kopen van kado’s, waar vaak niemand op zit te wachten en die alleen maar ruimte kosten. Geef een iets anders: belevenissen als een citytrip of een bezoek aan een pretpark of sauna. Maak er een mooie kadobon van en hang dat in de boom, of verpak het alsnog in een doos als je toch van echte pakjes onder de boom houdt. Maar je kunt ook een kado-abonnement (digitaal?) geven op een tijdschrift dat iemand graag leest. Mijn ouders hebben we met de hele familie een jaar lang elke maand een kaartje beloofd via de app omapost. Omapost vindt het belangrijk dat ouderen in contact blijven met jonge mensen. Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam en veel jonge mensen zijn te druk om met regelmaat aan hun grootouders te denken. Daar wil Omapost verandering in brengen. En zo kunnen mijn ouders zich verheugen op zo’n 120 kaartjes komend jaar. Hoe leuk is dat!

kersttafel

3. EET DE HELFT

Is het niet ongelofelijk wat we met de feestdagen allemaal moeten (?) of willen (?) eten? En daarna zitten we met een vreselijk opgeblazen gevoel en kunnen we massaal aan het goede voornemen AFVALLEN op 1 januari. Waarom zoveel eten? Natuurlijk willen we tijdens feestdagen feestelijk eten, maar dat kan ook in bescheiden hoeveelheden. Karren vol met voedsel worden er aangesleept, uren in rijen voor de kassa, Waarom wel in december en de rest van het jaar niet? Doe niet zo ingewikkeld en hou het simpel. Waar het om gaat is dat je sfeer en gezelligheid in huis brengt; een mooie feestelijke aankleding, lekker (simpel) eten met veel fijne mensen om je heen is het belangrijkste. Als je geniet van de voorbereidingen van het eten, moet je daar vooral je energie in steken, maar levert het je stress op, besteed het dan uit of maak het jezelf gemakkelijk. Het gaat erom dat iedereen genieten van deze dagen en niet dat er één uitgeteld onder de tafel ligt.

winter-wonderland

4. NAAR BUITEN

Wat nou, op bezoek bij familie.  Zoals een van Loesjes uitspraken:

kerst is eigenlijk gewoon een soort van familie-teambuildingsactiviteit

heb je daar geen zin in? Doe het dan niet, of maak er een ontmoeting van waar iedereen plezier aan beleeft. Ga lekker met z’n allen naar buiten, een mooie strand- of boswandeling maken. Even naar buiten is goed voor de spijsvertering, je beweegt, haalt een frisse neus en bent er gewoon even uit. Bovendien kun je onderweg misschien nog wat mooie takken of andere ‘wonderen der natuur’ vinden om je kersttafel mee te versieren; een dennentakje op de menukaart, in de verf en glitter gedoopte dennenappels verspreid over de gedekte tafel. Je hebt thuis nog wat te knutselen, het kost niets en na afloop kan het gewoon weer weggegooid worden. veel plezier, geen rommel. Geniet ervan!

kersttak

5. MAAK JE EIGEN KERSTDECORATIE

Met de takken van de wandeling maak je de mooiste kerstdecoratie. Hang een tak boven de tafel. Lichtjes erin, wat ballen erbij en je hebt een heel eigen, persoonlijke en sfeervolle aankleding van je kerstdiner. Of een mooie tak tegen de muur met een paar sterren erin. Er is niet veel nodig om die sfeer te maken. En het mooiste van deze decoratie is; het is origineel, want geen tak is hetzelfde.

Fijne Feestdagen!